Barnets første kjæledyr

Barnets første kjæledyr 

Kjæledyr kan gi mye glede til både store og små. Et kjæledyr bidrar til utvikling av empati og omsorgsevne. Barn lærer seg også å ta ansvar ved å gi hunden mat og gå tur. Selv om det stort sett er fordeler med kjæledyr er det viktig å huske på at det følger med et ansvar. Et kjæledyr krever omsorg og stell, og man må sørge for at man har tid og økonomisk mulighet til å gi dyret det beste leveforholdet. Det er viktig å finne det riktige kjæledyret for deg og barnet. Det kan være vanskelig for barn å forstå dyrenes atferd og behov, og dette kan føre til at barnet skader hunden, eller at hunden skader barnet. Her er noen anbefalinger til hvilke dyr som passer til en barnefamilie, og hva du må huske på når barn og dyr er sammen. 

 

Populære kjæledyr

Kjæledyret har etter hvert blitt en viktigere del av familien, og etter at koronapandemien traff Norge har det vært en økning av eiere som har gått til anskaffelse av kjæledyr. De mest populære kjæledyrene i Norge er katt, hund, fisk, smådyr eller gnager, fugl og reptil. Grunnen til at folk vil ha kjæledyr er blant annet at det gjør mennesker lykkeligere og bidrar til å gi livet mening. Noen vil også bare ha en god turkamerat. Uansett hvilken grunn til at du og din familie vil ha et kjæledyr, er det viktig å velge rett type til ditt barn.  

 

Anbefalte dyr for barn 

Dyrebeskyttelsen anbefaler ikke små dyr som fugler, kaniner, rotter og andre gnagere til familier med små barn. Små dyr har lite tydelig kroppsspråk, og det kan være vanskelig for barn å forstå dyrenes atferd og behov. Dyrene kan derfor bli lett skadet som følge av hardhendt behandling. 

 

Hund og katt er anbefalt til små barn. Katt er kjent for å være selvstendig og uavhengig, men den har også primære behov som stell, mat og aktivisering. De trenger også oppmerksomhet og omsorg for å dekke sitt sosiale behov. Katter har en evne til å håndtere små barn, fordi de snakker et språk som barna kan forstå. Hunden kan også være selvstendige, men krever litt mer av en eier. Det er mange hunderaser som passer utmerket til små barn. Det er viktig å sjekke hvilke katte- og hunderaser som er kjent for å passe sammen med barn. 

 

Hvordan lære barna å håndtere kjæledyr 

Det er utrolig stas for et barn med et eget dyr, og det kan gjøre at barnet blir overivrig. 

Før kjæledyret har kommet i hus, er det viktig å forklare barnet at det ikke er et leketøy, og at de også har behov for å være alene. La barnet og kjæledyret hilse på hverandre i et rolig miljø, og la dyret bli godt kjent med barnet. Forklar at det et regler de må følge for å ta vare på kjæledyret, slik at det blir trygt for alle. 

 

Her er noen tips til hvordan håndtere prosessen: 

- Be barnet om å sitte på gulvet, og la kjæledyret komme til det først. 

- Lær barna hvordan de kan håndterer det med omsorg og respekt. 

- Vis barnet hvordan de kan holde dyret uten at den får vondt, og hvordan man kan klappe dyret uten å være hardhendt. 

- Forklar at de må ha respekt for dyrets hviletid 

- Lær barnet at bråkete atferd kan stresse kjæledyret, og det er viktig å være rolig den første tiden. 

- Lær barnet rutiner for foring av dyret 

- La barnet få ansvar etterhvert som den blir mer kjent med dyret 

 

Fordeler og ulemper med kjæledyr

Det er mange fordeler med å ha et dyr. Her er noen grunner til at barnet ditt burde ha et kjæledyr: 

 

- Dyret blir en lekekamerat 

- Barnet lærer seg å ta ansvar 

- Kjæledyret blir et ekstra familiemedlem 

- Mer robuste dyr som hunder kan «vokte» over barnet 

 

Det er greit å vite at det også finnes utfordringer med å ha et dyr. Her er en oversikt over noen av dem: 

 

- Dyr kan være uforutsigbare 

- Mer planlegging 

- Man må ha tid til å gå tur hvis dyret har behov for det 

- Det er kostbart med dyr 

- Store dyr kan være farlig for de aller minste barna 

- For små dyr kan gjøre at barn er for hardhendt. 

 

Det er viktig å tenke seg godt om før man skaffer et kjæledyr til familien. Finn ut hvilket kjæledyr som passer din familie, og snakk sammen om hva som kreves av alle med et ekstra familiemedlem. Sørg for at dere har tid, økonomi og mulighet til å tilfredsstille dyrets behov.