Britisk korthår

Britisk korthår 

 

Les mer om katterasen Britisk korthår 

 

Bakgrunn

Britisk korthår har sin opprinnelse fra Storbritannia på 1800-tallet. Rasen ble utviklet fra vanlige huskatter, og ble raskt en populær katt. Under første og andre verdenskrig ble det en stor nedgang i rasen, og det var få katter av denne rasen på 1950-tallet. Ved å krysse inn huskatter, russisk blå, perser og andre katter ble rasen gjenopplivet igjen. I dag er Britisk korthår en av de mest populære rasene. 

 

Personlighet 

Rasen er kjent for å være rolig, vennlig og høflig. Den er lite krevende, med lav stemme og moderat aktivitetsnivå.  Den er ikke overivrig på kos og går fint sammen med de fleste personer.  Den er ikke kjent for å være den beste katten for små barn, men dersom man lærer barna å behandle katten med respekt skal det gå fint. Alle katter har individuelle personligheter uavhengig av rase, så det kan uansett være lurt å følge litt med på hva katten synes om å ha barn i nærheten. 

 

Utseende, størrelse og vekt 

Britisk korthår er en medium- til stor katt med kraftig og muskuløs kropp. Ansikt, kinn, ører, øyne og hode er avrundet, og den har kort, sterke ben.  Rasen blir ikke fullt utvokst før de er 3 til 5 år. Fullt utvokste hanner veier rundt 5-7 kg, og hunner rundt 3-5 kg. 

 

Farge 

Rasen kommer i nesten alle farger og mønstre, og samlet utgjør de over 480 fargevarianter. Øyenfargen kan være blå, oransje eller kobber.

 

Pelspleie

Den har en kort, tett og plysj-aktig pelse, som er enkelt å stelle. Den har en tykk underpels, som sørger for at katten holder varmen i kaldt vær. Pelsen burde børstes et par gange i uken, og oftere når den røyter vinterpelsen.

 

Spesielt for rasen 

Den er en rolig, selvstendig og klok katt. Den har et utpreget jaktinstinkt. 

 

Helse

Britisk korthår er generelt en frisk katt. Tannkjøttbetennelse kan forekomme, men dette er ikke veldig utbredt.

 

Ernæring 

Katten er en utpreget kjøtteter og fanger selv små byttedyr som mus og fugler. Du kan gi katten både tørr- og våtfôr. Katter trenger variasjon i kosten sin.  De trenger en diett med proteiner fra kjøtt eller fisk. Rått kjøtt (gjerne med bein) eller kokt kjøtt (unngå kokte bein av fisk og fugl) kan gjerne erstatte tørrfôret innimellom. De fleste katter liker også svært godt kokt, hvit fisk. Ny mat bør introduseres gradvis for å unngå diaré. Det er også viktig at katten får vann, spesielt hvis den spiser tørrfôr. 

Britisk korthår har lett for å bli overvektig. Katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt, så det er viktig å passe på at den får nok og riktig næring, og tilstrekkelig mosjon. 

 

5 fakta om Britisk korthår 

 

- Gjennomsnittlig forventet levetid er 14-20 år 

- Britisk korthår er kjent for å være inspirasjonskilden til Cheshire-katten i Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland».

- Den ble kalt for «britisk blå» fordi fargen alltid var blå. 

- Britisk korthår er en relativt dyr katterase, og det er vanlig at det koster mellom 14 og 18 000 kroner for et kattunge.

- Rasen regnes ikke som allergivennlig.