De 10 mest populære hunderasene i Norge

De 10 mest populære hunderasene i Norge 

Hunden er den dyrearten som viser størst variasjon i både størrelse, farge, fasong og atferd. I dag finnes det over 400 offisielle hunderaser, hvorav omtrent 250 av de er registrert i Norge. 

Hunden er et populært husdyr, og det har de siste årene vært en økning av antall registrerte hunder. Vurderer du å kjøpe en hund, er det viktig å gjøre seg kjent med rasen. Dersom du er usikker på hvilken rase du vil velge, kan du se på denne listen over de mest populære hunderasene i Norge registrert i 2020.  

 

Topp 10 i 2020 

 

1. Border collie

Denne hunderasen kommer opprinnelig fra England og Skottland, og kan dateres helt tilbake til 1700-tallet. 

Border collien er en utpreget gjeterhund, med en rekke egenskaper. Den er energisk, hurtig og oppvakt, og trenger derfor mye oppmerksomhet og mosjon for å trives. Den kan også bli en god familiehund, men da må den få tilstrekkelig utløp for sin energiske side! 

 

2. Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en britisk terrierrase som kan ha oppstått i Staffordshire, men dens opprinnelse er usikker og omdiskutert. 

Hunderasen er en middels stor hunderase, med en kompakt og muskuløs kropp. Den har blitt avlet for å være en omgjengelig og menneskevennlig hunderase, og er kjent for å være intelligent, fryktløs og pålitelig. Staffordshire bull terrier passer veldig godt som familiehund. 

 

3. Golden retriever

Denne hunderasen har sin opprinnelse fra grensen mellom England og Skottland, og kan dateres fra slutten av 1800-tallet. 

En golden retriever har mange egenskaper, og er både lydhør, intelligent og svært vennlig. Den er blitt brukt til blant annet viltspor, lydighet og apportering, og passer fint til å være en selskapshund i aktive familier. 

 

4. Engelsk setter 

Engelsk setter har sin opprinnelse fra Storbritannia, og ble tidlig registrert som fuglehund. 

Dens energiske egenskaper samt store jaktlyst gjør den utmerket til bruk i fuglejakt. Den er også kjent for å være vennlig og regnes som enkel å håndtere. Rasen er perfekt for en familie som liker å være ute i naturen. 

 

5. Norsk elghund, grå 

Denne nordmannen stammer fra Norge, og er avlet for jakt på elg og annet storvilt. Elghunden er en energisk og modig rase, som er trofast overfor sin eier. Den har et stort jaktinstinkt og krever mye mosjon. Den passer meget godt til jakthund, eller som en trivelig familiehund i en aktiv familie. 

 

5. Labrador retriever 

Det er omdiskutert hvor denne rasen stammer fra, men den stammer trolig fra Newfoundland. Rasen er kjent for å være vannapportør- de ble sendt ut i vannet for å hjelpe fiskerne å dra opp linene. 

Labradorens konstruksjon og pels er skapt for langvarig og utholdende arbeid, og trenger derfor mye mosjon for å få utløp for sin energi og arbeidskraft. Denne allsidige hunden er en ypperlig turkamerat og passer godt innenfor flere bruksområder. Hunden er en svært populær familiehund. 

 

6. Schæferhund normalhår

Schæferhunden har sin opprinnelse i Tyskland, og ble ofte benyttet som vakthund for bolig og storfe. Den er en allsidig brukshund, og er blant annet blitt brukt innenfor politiet og militæret.

Den har en rekke egenskaper, og er blant annet kjent for å være frimodig, oppmerksom og intelligent. Hunden passer fint til en aktiv familie som har hundeerfaring, og som lar hunden få utløp for sine bruksegenskaper. 

 

7. Cocker spaniel 

Cocker spaniel stammer fra Wales og Sør-England, og ble opprinnelig brukt til jakt. Den er senere i mindre grad blitt brukt som jakthund, og er i dag en populær familiehund. 

Rasen er liten, med et sporty utseende. Det er en samarbeidsvillig hund, som krever jevnlig mosjon og mental stimulering. Rasen krever mye pelsstell, så det er viktig at hunden jevnlig blir børstet, badet og klippet for å holde pelsen i topp stand. 

 

8. Shetland sheepdog 

Shetland sheepdog, også kalt sheltie, er en liten britisk hund som har sin opprinnelse fra Shetlandsøyene. Hunden ble opprinnelig brukt som gjeterhund. Den kan fortsatt brukes som gjeterhund i dag, men blir primært benyttet som selskapshund. 

Hunderasen har en rekke egenskaper. Den er ansett for å være våken, mild, intelligent og arbeidsvillig. Den kan være noe reservert overfor fremmede, men ikke nervøs. En sheltie er glad i mosjon, og blir brukt innenfor flere grener i hundesport, blant annet utstilling, lydighet og agility. 

 

9. Jack russell terrier 

Jack russel terrier stammer fra England, og ble opprinnelig brukt som jakthund. Den ble avlet frem med korte ben, siden den skulle følge jegeren til fots. 

Til tross for sin lille kropp, har denne hunderasen stor selvtillit. Den er smidig, sterk og aktiv, og svært modig. Denne lille, aktive og sosiale hunden kan ha godt av å slappe av noen ganger og det er derfor viktig at hundeeier har god kunnskap til hundens egenskaper for å skape et godt forhold. Jack Russel-terrier passer fint til en aktiv familie som kan sørge for at den får utløp for sine sosiale behov. 

 

10. Pomeranian 

Pomeranian er en hunderase av Spitz-typen og stammer fra Nordvest-Polen og Nord-Øst-Tyskland. Hunden brukes normalt som selskaps- og familiehund. Rasen har et visst vaktinstinkt og har en mistro overfor fremmede- og er derfor perfekt som en liten vokter. 

Hunderasen er lærevillig, og lett å oppdra. Den trenger derimot litt oppdragelse, aktivisering, regler og retningslinjer for å bli for en sosial og lydig hund. 


Du finner alle hunder til salgs her.


// FinnDyr