Dette trenger du av utstyr til valpen din

Dette trenger du av utstyr til valpen din 

En valp trenger en god del utstyr. Bruk tiden før valpen er i hus til å gjøre klart hjemmet til det nye familiemedlemmet og kjøp inn det som trengs. Vi har laget en huskeliste for deg som skal bli hundeeier for aller første gang til en liten valp. 

 

Hundefôr

Valper har et stort vekstpotensial. Det er viktig at valpefôret er konsentrert og lett å fordøye, siden magesekken er liten og fordøyelseskanalen ikke er ferdig utviklet. Det er viktig å velge et valpefôr som er tilpasset rasestørrelsen. Det er forskjell på forholdet mellom energi- og proteininnholdet. Gi samme fôr som valpen fikk hos oppdretteren. Vil du skrifte til annet fôr bør den få en gradvis tilvenning. 

 

Hundeskål 

Valpen trenger både vannskål, matskål og gjerne en matte til å legge under når hunden søler. Kjøp hundeskål som er tilpasset hunden din. Valper bør ha små matskåler slik at de når ned til bunnen av skålen. 

 

Hundeseng 

Hvilken type seng du velger vil påvirke søvnkvaliteten til hunden din. Det er viktig å velge en hundeseng som passer til din valp. En egen soveplass gir den trygghet og ro, og vil være en plass hvor hunden kan slappe av. Følg med på hvordan hunden din sover for å finne en seng som er den best til valpen din. 

 

Hundebur

Det er påbudt å sikre hunden i bilen, enten i bur eller med en godkjent sikkerhetssele. Hund skal ikke være løs i bilen fordi det ikke er trygt, verken for hund, sjåfør eller passasjerer. Den kan skade både seg selv og andre ved en bråstopp. 

 

Transportbur er noe trange slik at hunden ikke skal skades ved bevegelse. Det er også viktig at den er av solid kvalitet, slik at den tåle en bråstopp. Det kan også være lurt med et sklisikkert underlag, slik at hunden har følelsen av å ha kontroll. Når hunden er valp, er det viktig å gradvis venne den til å være med i bil. Start med korte turer, og gradvis øk til lengere turer. Hvis du skal kjøre langt er det viktig å ta pauser, slik at hunden får luftet seg og tisset. 

 

Hvis du ikke har plass til et bur, kan du bruke en sikkerhetssele. Det kan du kjøpe i dyrebutikker, og ligner på vanlige hundeseler. Selen kan enkelt festet til bilbelte i baksetet.

 

Halsbånd og seler

Det er viktig at utstyret er i orden når dere skal ut på tur. Om du skal ha sele eller vanlig halsbånd avhenger av hvilken type hund du har og hvordan den oppfører seg i bånd. 

 

Uansett om du bestemmer deg for et halsbånd eller en hundesele, så er det viktig at de er tilpasset hundens alder, vekt og størrelse. En hundesele skal ligge ca. en håndbredde bak hundens albue, og skal ikke gnage under armhulen. Materialet skal ikke trykke på brystbeinet. Et halsbånd bør være lett, men likevel robust og bøyelig. 

 

Hundeleker 

Hunder elsker å leke. Velg leker som gir hunden din hjernetrim. Da kan hunden lære seg å leke på egenhånd, samtidig som den utvikler seg. Det er også viktig å leke sammen med hunden din for å skape et samhold mellom hund og eier. 

 

Børster og annet til stell 

Hunder trenger jevnlig stell, både av pelsen, tenner og klør. Da trenger man utstyr som hundebørste, hundesjampo- og balsam og tannbørste. Det er ikke lett å vite alt man trenger til å begynne med, så kjøp inn det som er mest nødvendig, og suppler etter hvert som du vet hva hunden har behov for.