Er allergivennlige hunder egentlig allergivennlige?

Er allergivennlige hunder egentlig allergivennlig? 

Omtrent 15 % av den norske befolkningen er allergisk mot pelsdyr, herunder katter og hunder. Det kan være et slag i magen å få vite at man er allergisk mot en hund du lenge har ønsket deg. Det finnes hunder som blir omtalt som "allergivennlige", men kan man være helt sikker på at disse hundene er 100 % allergivennlige? Her kan du lese mer om hundeallergi og de såkalte allergivennlige hundene. 

 

Allergisk reaksjon 

Det er mange som ønsker seg en hund selv om de er allergiske. Dessverre finnes det ikke noen hunderaser som er 100 % allergisikre- ikke engang de som ikke har pels. Det finnes nemlig allergener i både sikkel, urin og i huden til en hund. Personer som er allergisk mot hunder, vil få allergiske symptomer når allergenene fra hunden kommer i kontakt med øyne, nese, hud eller luftveier. Hvis du opplever tett og rennende neste, nysing, kløende øyne og irritasjon i halsen når du er i nærheten av en hund, er du mest sannsynlig allergisk. Hvis du har fått påvist allergi burde du holde deg unna hunder, og i hvert fall ikke skaffe den en egen hund. 

Allergivennlige hunder 

For noen kan det være vanskelig å tenke seg et liv uten en firbent venn, særlig hvis det er på grunn av allergi. Ingen hunderaser er 100 % allergisikre, men det er er noen raser som er mer allergivennlige enn andre. De kalles allergivennlige fordi de røyter mindre, og man antar derfor at de gir fra seg færre allergener. 

Hvis det er slik at du ikke kan klare deg uten hund, er de mer allergivennlige hundene det beste alternativ. Vær oppmerksom på at allergier varierer fra person til person, og det er ingen sikkerhet i at du ikke vil reagere på de hundene som antas å være mer allergivennlige. Her er noen av de rasene som antas å være mer allergivennlige enn andre hunder: 

- Yorkshire Terrier 

- West Highland White Terrier 

- Puddel 

- Shih Tzu 

- Papillon 

- Bichon Frisé

- Bichon Havanais

- Coton de Tulear 

Kan forverre situasjonen 

Hvis du utsetter deg selv for noe du ikke tåler over lang tid, kan det forverre situasjonen. Milde plager kan utvikle seg til for eksempel alvorlig nesetetthet og astma. Selv om man opplever at man tåler noen hunder bedre enn andre, er en hund aldri 100 % allergisikker. Det er også stor forskjell fra hund til hund på hvor mye allergener som spres til omgivelsene. Du kan derfor reagere på én hund fra en rase, og kanskje ikke reagere på en annen hund av samme rase. 

Hvis du vet at du er allergisk mot hund, burde du virkelig tenke over om du burde skaffe deg en hund. Hvis du på tross av allergi kjøper en hund, kan det hende at du ikke kan beholde den fordi at symptomene blir forverret. Selv om du har et sterkt ønske om å skaffe deg en hund, er det viktig at du tenker på din egen helse og hundens beste.