Fakta om kattens egenskaper

Fakta om kattens egenskaper 

 

Katter er en dyreart med mange ulike egenskaper. Her er noen fakta om katten som du muligens ikke visste om.

 

Katten kan høre mus snakke sammen 

Katter er flinke jegere, og dreper ofte små skadedyr. Visste du at katten kan høre mus snakke sammen? Smågnagere slik som mus kommuniserer med ultralyd, og dette kan katten høre. Katter hører lyder på opptil 50-60 kHz, sammenlignet med mennesker som kan høre lyder med frekvenser mellom 20 Hz og 20 kHz. De kan dermed høre langt mer enn det et menneske kan opptatte. 

 

Katten kan drepe slanger 

Katter spiser ikke ormer eller slanger, men kan drepe dem hvis de utgjør en fare for seg selv eller kattungene. Katten er glup når den skal drepe slanger. Den får den til å angripe først, før den smetter unna. Når slangen ligger utstrakt, biter katten seg fast bak hodet og dreper den. 

 

Et mjau er mer enn et mjau 

En katt mjauer for å søke oppmerksomhet. Kattunger mjauer for å kalle på moren sin når den trenger hjelpe eller har gått seg vill. Kattemoren lager lyd når den kommer hjem til kattungene, for å fortelle at hun er tilbake. Dersom en katt knurrer kan det være en advarse om at den vil være i fred eller vil ha maten sin for seg selv. Katter lærer seg raskt å bruke lyder for å snakke med oss mennesker. De bruker stemmen sin for å fortelle oss hva de vil, hvordan de føler seg eller bare for å hilse på oss. 

 

Halvsøsken i samme kull 

Kattunger i samme kull kan ha ulike fedre, som følge av indusert ovulasjon. Hunnkatter som parer seg gjentatte ganger kan få flere eggløsninger og derfor få avkom, som er halvsøsken, med ulike fedre i samme kull. 

 

Hvordan katten nesten alltid lander på beina 

Den anatomiske grunnen til at katten ofte lander på beina er på grunn av dens ekstremt fleksible skjelett. Katten har også lynraske muskelreflekser. Ved et fall er det første som skjer at katten først snur hodet slik at øynene vender ned mot bakken. Deretter vrir den ryggraden i en bevegelse som starter i nakken, og ender i haletippen. Når katten har klart å snu seg slik at beine peker nedover, vil den til slutt strekke ut beina og skyte rygg for at kroppen skal fjære maksimalt fra underlaget når den treffer bakken. 

 

Det er mulig å dressere en katt 

Det er faktisk mulig å dressere en katt, slik man normalt gjør med hunder. Hvis katten er motivert, kan man bruke klikktrening. Katten vil forbinde klikket med belønning i form av godbit eller tilgang til en leke. 

 

Hund og katt misforstår hverandre 

Mange tror at hunden og katten er naturlige erkefiender. For noen vil en introduksjon mellom katt og hund gå smertefritt, mens for andre vil det være en vanskelig prosess. Dette kommer an på om hunder og katter har positive erfaringer med hverandre fra før, og hvilken type personlighet dyret har. En ting som spiller inn, er at hund og katt har forskjellige kommunikasjonssignaler. Dette kan føre til misforståelser. En katt som logrer med halen, er glad, fornøyd og vil ha kontakt. En katt som vifter med halen, vil være i fred. Dette betyr ikke at hund og katt ikke kan leve sammen. Ettersom tiden går vil de lære hvordan signalene fungerer. 

 

Kraftig nattsyn 

Katten har ikke spesielt godt syn i sterkt lys, men har et svært godt nattsyn. Katter kan nemlig utnytte lyset som kommer inn i øyet to ganger. Dette er på grunn av at katten har et reflekterende lag som kalles tapetum licitum.  Dette laget sender lysstrålene som kommer inn i øyet i retur. Katter har flere staver i netthinnen enn oss mennesker, som gjør at nattsynet blir bedre. En katt har omtrent seks ganger større lysfølsomhet enn oss mennesker! Hvis ikke katten har noe lys å reflektere, bruker katten lyd, følsomhet i værhårene og lukter til å «se» og føle seg fram. 

Bonusinfo: visste du at på dansk heter en kattunge = Kattekilling