Fysisk aktivisering av hunden

Fysisk aktivisering av hunden 

Fysisk mosjon er viktig av flere grunner. Aktivisering gjør at hunden din blir glad og at den trives bedre. Det er også viktig av helsemessige årsaker. Mosjon gjør at hunden får opp pulsen, øker energiforbrenningen, vedlikeholder et sunt hjerte og et godt immunforsvar. Det vil også være en vinn-vinn-situasjon ved å ta med hunden din ut på tur- det er også godt for din egen helse. 

 

Ut på tur 

Man behøver ikke mye utstyr og er heller ikke avhengig av å bo nærme fjell eller skog for å aktivisere hunden din. Det viktigste er at den er ute i frisk luft og har god plass til å boltre seg på. v

 

Ta den med på turer i nabolaget, gåturer i skog og mark, løpeturer, sykkelturer og skiturer. Hunden din kan være med på det meste, så lenge du ikke sliter den fullstendig ut. Gi den litt utfordring, men ikke kjør den for hardt. Husk å ha med drikke, spesielt hvis det er varmt ute

 

Det er viktig å variere rutene dere velger. Ved å variere rutene kan den møte nye hunder, følge nye lukter og på den måten utvikle sansene sine og får vært sosial. 

 

Fysisk aktivitet gjennom lek 

Hunder elsker å leke, og det er også en god mulighet for mosjon gjennom lek. Apport-leker med ball eller frisbee er spesielt gode. Da får hunden løpe lange distanser, men uten at du mister den av synet. Den får da utløp for sin energi, og du som eier slipper å bruke så veldig mye energi. Apport-leker er fordelaktig for valper og unghunder, da de sitter inne med mye energi. 

 

Husk å gi den positiv forsterkning i form av kos og klapp. Godbiter kan også brukes, men det er lett å gi den for mye.

Fysisk aktivitet gjennom hundesport 

 

Du kan også aktivisere hunden din gjennom hundesport. Hundesport kan være rolig eller energisk, omfatte lagarbeid eller solooppvisninger. Uansett hvilken hundesport det er, for eksempel lydighet og agility, er det med på å aktivisere hunden. Hvis man starter tidlig, og trener mye kan hunden bli god i sport. 

 

Start forsiktig 

Uavhengig av hvilken måte du aktiviserer hunden din på, er det viktig å starte forsiktig dersom den ikke er vant til regelmessig mosjon. Start treningen med korte perioder i lavt tempo, og øk gradvis varigheten, intensiteten og avstanden. 

 

Det kan også være lurt å tenke på hvilket underlag hunden din går på. I starten er det best at den går på et mykt underlag som jord, sand eller gress. Når tredeputene blir mer motstandsdyktig kan den gå på hardere underlag. Du kan også kjøpe hundesokker eller hundesko som beskytter potene til hunden din fra varm asfalt, veisalt og snø. 

 

Variasjon fra rase til rase 

Det varierer hvor mye mosjon en hund har behov for, og hvilke aktiviteter hunden din liker best. Sett deg inn i hva som er anbefalt for din rase, og finn ut hva som passer best for dere. Uansett hvilken aktivitet du gjør med hunden din er det viktig å tenke på at dette er kvalitetstid mellom deg og din hund. Benytt tiden til å skape et ekstra sterkere bånd dere imellom.