Hvilken fugl skal jeg velge?

Hvilken fugl skal jeg velge?

Hvis du elsker fugler, og ønsker å ha det som et kjæledyr, er det mange arter du kan velge mellom. Noen av de mest vanlige fugleartene å holde som kjæledyr er undulat, kanarifugl og dvergpapegøye.

 

Ulike typer fugler

 

Noen av de mest vanlige fugleartene å holde som kjæledyr er undulat, nymfekakadu, sebrafink, kanarifugl, dvergpapegøyer, blågulara og jako.

 

Undulat

 

Undulater er små papegøyefugler som blir rundt 18-20 cm lange. Undulater er flokkdyr, så det vil være en fordel å la minst to undulater være sammen. Det er viktig at fuglen har et så stort bur, at den kan flyve i det. Den er også viktig at den har pinner den kan sitte og gnage på. Den liker også å ha leketøy eller andre ting den kan klarte og bite på. Et variert kosthold er viktig for å sikre at undulaten får alt den trenger. I tillegg til grønnsaker og frukt, er frø en viktig del av undulatens kosthold. Pass på at du ikke gir den mat som inneholder for mye fett, salt, krydder og som er for søtt. Det er også viktig å ikke gi de for mye mat, da de lett for å bli tykk. Undulater finnes i mange forskjellige farger og fargesammensetninger. Den kan blant annet være grønn, blå, gul, hvit og ha blandende farger. Undulater blir omtrent 6-8 år, men det finnes noen som kan bli opptil 10-15 år.

 

Nymfekakadu

 

En nymfekakadu er en middels stor papegøyefugl, som blir rundt 28-32 cm lang. Det mest gjenkjennelige med denne arten er kakaduekammen på toppen av hodet, derav navnet nymfekakadu. Fjærdrakten kommer i ulike farger. Det er mest vanlig at fjærdrakten er gråfarget med hvite flekker på vingende, hvor hannene har et gult hode med oransje flekker, og hunnene har et grågult hode med oransje flekker. Det finnes også noe arter som har gulfarget, hvit og rødaktig fjærdrakt. Siden dette er en mellomstor fugl, er det anbefalt å ha et stort og høyt bur. Fuglen lever mellom 12 og 15 år, men noen kan blir over 20 år.

 

Sebrafink

 

Sebrafink, eller sundaastrild, er en art i astrildfamilien, som er en familie av spurvefugler. Fuglen har et rødfarget konisk finkenebb, et hvitt og svart vertikal strek under øyet, gråblå isse og bryst, brungrå vingeoverside, og hvitt- og svartbåndet tjert. Denne fuglearten er veldig vanlig å ha som kjæledyr. Sebrafinker blir rundt 11 cm lang, så det er en relativt liten fugl. Sebrafinker er sosiale dyr, og de må/bør være minst to stykker sammen. En sebrafink lever ca. 5 år i fangenskap, men kan bli opptil 8 år gamle.

 

Kanarifugl

 

Kanarifugl er en monotypisk art i finkefamilien som blir rund 10-12 cm lang. Finker er flokkdyr, og skal ikke holdes alene. Det er viktig at fugler har et så stort bur at den kan flyve i det. Det er viktig at fugler får brukt vingene sine, så sørg for at du får flyve utenfor buret også. I buret trenger den pinner til å sitte og gnage på, og leketøy den kan bite og leke med. Kanarifugler bør få en blanding av korn som er spesielt laget for denne arten. Fôrblandingen bør blant annet inneholde gressfrø, linfrø, salatfrø eller ramtillablom. Fuglen kan også spise gulrot, eple, agurk og ulike gresstyper. Et variert kosthold er viktig for å sikre at kanarifuglen får i seg alle næringsstoffer den trenger. Kanarifuglen kommer i mange ulike farger, men fargen gul er mest vanligst. Den er avlet frem til å komme i flere farger, slik som hvit, rød, blåskimlet, sortskimlet og flerfarget. Forventet levetid er omtrent 10 år.

 

 

Dvergpapegøye

 

Dvergpapegøyer er en slekt med små papegøyer, hvor slekten inneholder 9 arter. Dvergpapegøyer er ca.13-17 cm. De aller fleste arter av fugler er flokkdyr, og har behov for å være sammen med andre fugler. Dvergpapegøyer er aktive og lekende fugler, og trenger store bur. For små bur vil føre til at det mistrives, som kan gjøre at den får en destruktiv oppførsel. Kostholdet består oftest av frøblandinger med solsikke, hirse, havre, kanarifrø og hvete, og eventuelt pellets eller tørket frukt. Det er viktig at den får et variert kosthold. De fleste at denne arten er hovedsakelig grønne med rød eller andre farger, men den kommer også i blå eller spraglete farge. Dvergpapegøyene kan deles inn i to grupper, herunder de uten øyering og de med øyering. Arten har en forventet levetid på mellom 15-25 år. Dvergpapegøyer lærer sjeldent å snakke, men kan etterligne enkelte ord og lyder hvis den er trent fra ung alder.

 

Blågulara

 

Blågulara er en stor fugl i gruppen araer. Fuglen blir også kalt for arapapegøyer. Arten er kjent for sine sterke og klare farger. En blågulara er i hovedsak blå og gul. Fuglen er blå på ryggen og vingende, mens brystet og undersiden av vingende og halen er gult. Den blir omtrent 80-90 cm lang, og trenger derfor et stort bor.

 

Jako

 

Jako, eller jakopapegøye, er en mellomstor papegøyeart i parakittfamilien. Den blir ca. 33 cm lang. Arten har en grå fjærdrakt, hvor fjærdrakten er mørkere på oversiden enn undersiden. Stjerten er kort og rød, og nebb og klær er sorte.