Hvordan få en vellykket julefeiring for deg og din firbente venn

Hvordan få en vellykket julefeiring for deg og din firbente venn 

Julen er en tid fylt med hygge, god mat og masse julebesøk. For våre firbente venner kan slike forandringer være stressende. Her er noen tips til hvordan få en best mulig julefeiring for deg og din hund. 

 

Hva som kan stresse hunden

Det er flere ting som gjør at hunden kan bli stresset. Det er mange forandringer i huset, slik som juletrær, julepynt, nye lukter og mye lys. Hunden vil nok tilpasse seg forandringene etterhvert, men gi den tid til å venne seg til det. Gi den muligheten for å slappe av, gjerne på et eget rom med ting som hunden er vant til. 

 

Juletider er også en stressende tid for mennesker, og dette kan hunden din merke. Det er viktig at du selv er rolig og avslappet, spesielt i nærheten av hunden din. Ta deg tid til å gi den oppmerksomhet og kjærlighet også i denne perioden. 

 

Hva jeg må passe ekstra på 

Noe som hører julen til er å kose seg ekstra mye med mat. Julemat inneholder mye fett, og det er ikke godt for hundens mage å spise dette. Ved for mye inntak kan hunden få bukspyttbetennelse, og jevnlig inntak kan føre til fedme og andre helseproblemer. Det beste er at hunden ikke får i seg slike matvarer. 

 

Sjokolade er også ofte å finne på bordet i juletider, i mange ulike former. Sjokolade kan være svært giftig for hunder. Sjokolade inneholder et stoff som heter teobromim, som er et stimulerende middel som forstyrrer hundens metabolske prosesser. Det kan dermed påvirke kroppens energitilførsel og stoffer som er nødvendig for at kroppen skal fungere. Hunden kan få urolig mage, hjerteproblemer, slag eller den kan i verste fall dø. Sørg derfor for at skåler med sjokolade er utilgjengelig for de firbente, gjerne plassert så høyt som mulig. 

 

Se oversikt over flere matvarer du ikke skal gi hunden din her

 

Det er vanlig å pynte med både julestjerne, misteltein og juleroser. Disse plantene kan være giftig for hunden, så pass på hvor du plassere de rundt om i huset. Dersom hunden din får i seg noen av disse plantene, kan den oppleve alvorlige forgiftningssymptomer som diaré og kramper. Hvis hunden kommer i kontakt med julestjernen kan det gi den ubehagelige hudirritasjoner. 

 

Husregler 

Det er fristende å lette på reglene når det er jul. Når man sitter i sofaen og ser på en julefilm, er det jo ekstra hyggelig med en varm og god venn ved siden av. Hunden din kan bli forvirret av at reglene plutselig endrer seg. Et tips er å ha de samme reglene som før, også gjennom julefeiringen. Det er så klart lov å gjøre noen unntak, men dersom det blir en vane kan det bli vanskeligere for hunden å gå tilbake til normale regler. 

 

Aktivisering 

Hunden din har fortsatt behov for fysisk aktivitet og mental stimulering selv om du har fri og helst vil slappe av. Benytt tiden til å gå lange turer i skog og mark. Ta med deg godbiter på turen, og lær den nye triks. Det er viktig at hunden får utløp for sin energi, og får stimulert sine behov. Dette gjør at hunden din trives bedre, og er med på å gjøre julefeiringen enda bedre.