Maine Coon

Maine Coon 

 

Les mer om den mest populære katterasen i Norge

 

Bakgrunn

Maine Coon har sin opprinnelse fra staten Maine i USA på 1850-tallet. Langhårede katter ble brakt til Maine av sjøfolk, og kattene paret seg med lokale korthårede katter. Avkommet ble katter med halvlang pelse og børstelignede haler som lignet en vaskebjørn hale, derav navnet Maine Coon. 

 

Personlighet

Rasen er kjent for å være vennlig, leken og snill. Den er veldig sosial og aktiv, og liker å være i selskap med andre og være ute i naturen. De liker å klatre og stimulere jakt. Maine Coon er kjent for sin dempende kvitrelyd. En Maine Coon er en flott familiekatt. 

 

Utseende, størrelse og vekt 

Maine Coon-katten er en stor og kraftig katterase, og er den største av alle katterasene. Hodet har en firkantet snut, og store, brede og høye øyer. Den har en krave rundt hodet, dusker på ørene og potene.  Kattene er ikke fullt utvokst før de er 3-5 år gammel. Hanner veier normalt mellom 6-8 kg, og hunnen mellom 4-6 kg. 

 

Farge 

Rasen kommer i 30 forskjellige farger, og øynene kan være grønne, gullfargede eller kobber. Hvite katter kan ha blå øyne eller øyne med to forskjellige farger. 

 

Pelspleie

Den har en lang og tykk pels, som krever daglig stell. Underpelsen er dekket av en fyldig, blank og vanntett overpels. Børst gjennom pelsen daglig for å holde pelsen god stand. 

 

Spesielt for rasen 

Maine Coon er kjent for at de har en søt, stille kvitre-lyd. Den lager ikke mye lyd og er ikke bråkete, men kommuniserer ved at den kvitrer og bruker kroppsspråket. Husk derfor å følge med på hva katten prøver å si selv om den ikke lager mye lyd. 

 

Helse 

Maine Coon-rasen har en høy forekomst av en hjertesykdom som kalles hypertrofisk kardiomyopati.  Den har også høy forekomst av hoftedysplasi. Det er viktig at du spør oppdretter om helseopplysninger før du kjøper kattunge. 

 

Ernæring

Katten er en utpreget kjøtteter og fanger selv små byttedyr som mus og fugler. Du kan gi katten både tørr- og våtfôr. Katter trenger variasjon i kosten sin.  De trenger en diett med proteiner fra kjøtt eller fisk. Rått kjøtt (gjerne med bein) eller kokt kjøtt (unngå kokte bein av fisk og fugl) kan gjerne erstatte tørrfôret innimellom. De fleste katter liker også svært godt kokt, hvit fisk. Ny mat bør introduseres gradvis for å unngå diaré. Det er også viktig at katten får vann, spesielt hvis den spiser tørrfôr. 

Maine Coon er en stor katt, og trenger mye mat. Rasen har en tendens til å bli overvektig dersom den ikke får mat i kontrollerte mengder. Katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt, så det er viktig å passe på at den får nok og riktig næring, og tilstrekkelig mosjon. 

 

5 fakta om Maine Coon 

 

- Maine Coon er den mest populære katterasen i Norge

- Gjennomsnittlig levetid er mellom 9-13 år

- Maine Coon er en ikke-allergivennlig rase

- Den nærmeste genetiske slektningen til Maine Coonen er faktisk norsk skogskatt.

- Katten er en av få raser som liker å leke med vann