Mental aktivisering av hunden

Mental aktivisering av hunden 

Minst like viktig som mosjon er mental stimulering av hunden din. Mental aktivisering utfordrer hunden, stiller krav til å lære og bygger opp et samarbeid mellom hund og eier. Mental aktivisering er også viktig for å forebygge destruktiv atferd. Jo mer tid man bruker på mental stimulering av hunden, jo større er sjansen for at den er snill, lydig og harmonisk med å gjøre. 

 

Ulike typer aktiveringsøvelser 

Det finnes mange ulike typer aktiveringsøvelser, som kan deles inn i disse kategoriene. 

 

Mental aktivisering med luktesansen innebærer å la hunden bruke luktesansen. Her kan du gjemme godbiter, og la den søke etter disse. Man kan også avansere ved å la den søke etter spor. 

 

Mental aktivisering med å drive problemløsning innebærer øvelser hvor hunden må tenke seg om før den gjør noe. Et eksempel er å legge godbiter og tøystykker inn i en lekeball, og så skal hunden prøve å løse oppgaven med å få tak i godbitene. 

 

Mental aktivisering med kroppskontroll handler om at hunden skal jobbe med å bruke kroppen på en kontrollert måte. Det er typiske agilityoppgaver som balansekontroll og slalåmløyper. 

 

Mental aktivisering med sosialtrening hvor man lar hunden bruke hodet når den er sosial med andre hunder. Den må lære seg å bruke hodet for å tolke og tyde signaler fra andre hunder. 

 

Konkrete ideer til aktivisering 

Man behøver hverken å bruke mange penger eller mye tid på å planlegge aktiviteter for hunden din. Bruk utstyr du allerede har hjemme, og gjør det i forbindelse med gåturen eller lek i hagen. 

 

Aktivisering på gåturen

Bruk det du finner i naturen til å aktivisere hunden din. Bruk en benk eller sten for å trene balanse og kroppskontroll. La hunden gjøre ulike øvelser, eller bare la den bevege seg på ulike underlag. Du kan gjemme godbiter i forskjellige høyder i skogen, eller bruke lyktestolpene til en slalåmløype. Her er det bare fantasien som setter grenser. 

 

Aktivisering i hagen 

Bruk hagen til å gjennomføre søkeøvelser hvor du gjemmer leketøy eller godbiter. Hvis hunden din pleier å bjeffe på folk som går forbi, kan du gjøre kontaktøvelser hver gang noen går fordi gjerdet utenfor huset. 

 

Aktivisering hjemme 

Du kan lære hunden til å utføre småoppgaver i huset. Den kan lære seg å bære inn reklame og til lukke kjøkkenskuffen med snuten. Bruk ting du har i huset til gjemme godbiter under, som hunden skal prøve å få tak i. Gjem en godbit for eksempel under en kjele eller i flaske. La hunden lete etter godbiter du har lagt rundt omkring i huset. 

 

Hvor mye mental aktivisering trenger hunden min? 

På samme måte som med fysisk aktivitet, er det ulikt hvor mye mental aktivisering hunden din trenger. Noen må ha mer, og andre mindre. En liten økt hver dag vil være godt for hunden din. Smett inn litt aktivisering i hverdagen, enten det er på gåturen, ute i hagen eller når den møter andre hunder. 

 

Tegn på en understimulert hund 

Her er noen tegn på at hunden din er understimulert, og vil derfor trenge mer mental aktivisering. En understimulert hund kan føre til uønsket atferd, så det er viktig å ta dette på alvor. 

 

1. Hunden din sliter med å finne roen innendørs 

2. Den ødelegger ting, for eksempel biter på puter og gardiner 

3. Hunden piper og virker misfornøyd 

4. Den bjeffer tilsynelatende uten grunn 

5. Hunden sover mer enn normalt