Valpen min biter

Valpen min biter 

Les mer om hva du kan gjøre når valpen din biter. 

Naturlig atferd 

Perioden fra du får valpen til den er ferdig med å felle tenner er den mest utfordrende tiden. I denne perioden er valpebitingen på det verste. Det er derimot ingen grunn til å bli sjokkert over at valpen din biter, for dette er en helt naturlig atferd. Det er flere årsaker til at valpen biter. En av de er at valp utforsker ting i miljøet ved å tygge og smake på ting. En annen årsak er at de biter på ting fordi det hjelper for kløingen å ha noe og bite i. 

En valp lærer tidlig at når den leker med andre valper, skal man ikke bite så hardt at det gjør vondt. Den valpen som blir bitt vil hyle når den får vondt, og da skjønner valpen som biter at den ikke må bite for hardt for at leken skal forsette. Hvis ikke valpen lærer hvor grensen går, kan dette utvikle seg fra små til store problemer. For å unngå at at valpen din skal utviklet en slik atferd, har vi samlet noen råd og tips til hva du kan gjøre. 

Råd og tips hvis valpen biter 

- Valpen biter fordi den vil leke eller ha oppmerksomhet. Hvis den ikke får respons på bitingen, vil den helle rikke synes det er like morsomt lenger, og vil mest sannsynlig finne noe annet å gjøre. Et tips er derfor å vise passivitet. 

- Siden valpen klør mye, vil den ha en stort behov for å ha noe å tygge på. I stedet for at den biter mennesker eller ting du ikke vil skal bli ødelagt, kan du gi den noe annet å tygge på. Kjøp et tyggeben eller en leke som den kan bruke så mye den vil. Et tips for å lindre kløe i tennene er å gi valpen noe kaldt å tygge på. Da vil ikke behovet for å bite på alt mulig annet være der. 

- Lær valpen konsekvenser av å bite. Et tips er å fjerne hunden fra situasjonen, og plassere den i et rom hvor det ikke skjer noe spennende. La den være der i noen sekunder før du slipper valpen ut igjen. Da lærer den at konsekvensen av å bite er at valpen ikke får være sammen med deg eller andre. 

- Et annet tips er å reagere når valpen biter. Hvis du lager en lyd som minner om lyden andre valper bruker for å varsle om at den biter for hardt, vil den forstå at den skal stoppe bitingen. Du kan også trekke til deg hånden for å vise tydelig at du ikke synes det er greit. 

- I mange tilfeller kan man forutse bitingen. Når valpen er trøtt, overstimulert, frustrert, må på do eller er sulten biter den oftere. Vær derfor ekstra oppmerksom på valpen i slike tilfeller, og avled valpen før den velger å gjøre noe dumt. Legg den f.eks. i bingen, og gi den noe å tygge på. 

- Hvis du har barn er det viktig at du lærer barnet at valpen også har sine grenser. Valpen skal også lære seg å tilpasse seg nye mennesker og nye inntrikk, og det er viktig å gi den tid. Valpen vil mest sannsynlig bare leke, men det er ikke alltid like lett for valpen å tolke hva barnet mener. 

- Aldri la et barn være helt alene med en valp eller hund, uansett hvilken rase det er. Det kan oppstå situasjoner som kan gjøre at hunden føler seg truet, og det er derfor viktig at det er en voksen som er tilstede som kan ha kontroll på situasjonen. En hund som føler jeg truet av et barn, kan reagere med å bite og forsvare seg. Dette er er naturlig forsvarsmekaniske hunder har.