Velg den beste hunden for deg

Velg den beste hunden for deg 

Det er mange gode grunner til å ha hund. En hund øker livsgleden, holder deg i form, gjør deg mer sosial og styrker helsen din. Det et mange raser å velge mellom, og det er ikke enkelt å velge en hund som passer deg best. Det er mange ting du skal tenke gjennom når du vurdere å skaffe den en hund. Her er noen momenter du skal tenke på når du står på valg. 

 

Hvor god erfaring har du med hunder? 

Noen hunderaser er mer krevende enn andre. Det finnes hunderaser som trenger mye mosjon og trening, og som blir rastløs hvis den ikke får utløp for sin energi. Andre hunderaser trenger ikke fullt så mye mosjon, men har kanskje andre behov den trenger å få dekket. Velg en hund etter hvilket erfaringsnivå du er på. Om du har endel erfaring kan du håndtere bedre å ha en krevende hund. 

 

Hunderase

Tenk deg grundig om hvilken rase du velger. Selv om det kan være fristende å velge etter utseende, er det ikke sikkert den hunden du synes er søtest ikke passer din livsstil og hverdag. Du kan lese mer om ulike hunderaser her. Husk at det også er store forskjeller mellom individer av samme rase. Rasetilhørigheten gir deg bare en pekepinn på en hunds potensielle egenskaper, og de kan være preget av sitt levemiljø og eieren. Det kan derfor være lurt å treffe flere hunder at den rasen du vil ha, for å forsikre deg om dette er din type hund. 

 

Valp eller voksen hund? 

Du må tenke på om du vil ha en valp og oppfostre den helt fra starten, eller om du vil ha en eldre hund som har hatt andre eiere før deg. Hvis du kjøper en valp har du mulighet til å forme hundens atferd slik du vil den skal oppføre seg. En voksen hund vil være preget av miljøet den tidligere har hatt tilhørighet til. Det vil være et godt alternativ å velge en voksen hund hvis man ikke har mulighet eller tid til å oppdra en liten valp. Det betyr ikke at hunden er en «problemhund» selv om noen velger å selge hunden sin videre i voksen alder. Det kan være på grunn av allergi eller at det har skjedd endringer i arbeidstider eller familieforhold som gjør at hunden trenger et nytt hjem. Hunden kan fortsatt være en «drømmehund», så lenge den kommer til den rette eier. 

 

Hanndyr eller tispe? 

Det kan være store utseendemessige forskjeller på en liten, fin tispe og et stort, kraftig maskulint hanndyr av samme rase. Det er mest en smakssak hva man velger. Tisper har løpetid 2 ganger i året, og noen tipser kan bli «sære» og ganske følsomme i disse periodene. De hormonelle endringene i kroppen kan påvirke allmenntilstanden og humøret til tispa i stor grad. Man kan merke at tispa nærmer seg løpetid ved at hun begynner å markere oftere, og hanndyr viser gjerne en viss interesse for denne markeringen. Hvis man har to hunder, er det best å ha to hunder av det samme kjønn. Hvis du har to hunder av samme kjønn, skal tispen holdes adskilt fra hannhunden under løpetiden. Et alternativ er å kastrere hannhunden eller sterilisere tispen. 

 

Hva vil du bruke hunden til? 

Du må velge en hund som kan få oppfylt sine behov og trives hos deg. Vil for eksempel en aktiv hund få oppfylt sine behov for mosjon og trening hos deg, eller bør du velge en roligere hund med mindre aktivitetsbehov? Eller vil du ha...

- en rolig hund som du kan hygge deg med?

- en brukshund som du kan arbeide med og bruke til konkurranser?

- en jakthund til å gå på jakt med?

- en turkamerat/løpekamerat?

- en utstillingshund?

- en avlshund? 

Du må nøye overveie hva du forventer av din hund, og hvilke behov du kan dekke. 

 

Pelspleie

Alle hunder har en pels som skal pleies. Hvor mye pleie som trengs, avhenger av hvilken type hund du har. Korthårede raser må kanskje børstes noen ganger i uken, mens hunder med lengre eller krøllete pels må kanskje børstes daglig. Noen raser trenger oftere å klippes, stelles og vaskes enn andre. Hvis du skal ha en utstillingshund trenger den nok oftere og nøyere pelspleie enn hunder til andre bruksområder.